BEGELEIDING

Begeleiding

Bureau JIP begeleidt jonge mensen die, om wat voor reden dan ook, geremd worden in hun ontwikkeling.

Wij begeleiden jonge mensen die

  • nare gedachten over zichzelf hebben, zoals ‘ze moeten mij weer hebben’ of ‘ik kan ook niets goed doen’
  • faalangstig zijn, blokkeren bij toetsen, presentaties, spreekbeurten
  • zich verdrietig, bang, of eenzaam voelen
  • geadopteerd zijn, of in een pleeggezin wonen
  • gescheiden ouders hebben
  • zich naar voelen, zonder te weten waarom
  • niet goed weten hoe ze vrienden moeten maken
  • teruggetrokken zijn of juist een claimend gedrag vertonen
  • een kort lontje hebben
  • van slag zijn van veranderingen
  • zich anders voelen dan anderen
  • last hebben van lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, buikpijn
  • nare ervaringen hebben en erover willen praten of tekenen of spelen
  • nare ervaringen hebben en er juist niet over willen praten

We begeleiden ouders met de opvoeding van hun kinderen

  • bij scheiding
  • die rouw ervaren
  • die met de handen in het haar zitten
  • die nare dingen hebben ervaren
  • die even een steuntje in de rug nodig hebben

Door onze begeleiding gaan mensen zélf aan de slag. Ze gaan ervaren dat ze helemaal oké zijn, en dat sommige dingen moeilijk kunnen zijn.

Samen met de ouders kijken we wat goed is voor hun kind. Medewerking van de ouders is onmisbaar. Ouders kennen hun kind als geen ander. Daarom hebben we graag intens contact met de ouders: een intakegesprek vooraf, daarna regelmatig oudergesprekken, emailcontact. We staan open voor feedback.

Bij JIP is je verhaal veilig. Juist als je kind/jongere bent!

Methodieken

Bureau JIP hanteert verschillende methodieken om met bepaalde ervaringen om te kunnen gaan. EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), CGT (Cognitieve gedragstherapie), Biofeedback, NLP, K.I.E.S, Axenroos, Hartcoherentie, Helende verhalen, MatriXmethode, Vriendenprogramma, Alle Sterren van de Hemel. Voor de volledigheid lichten we een aantal van deze methodes toe:

EMDR

EMDR (Eye Movement Densitization and Reprocessing) is een psychotherapie, ontwikkeld door Francine Shapiro, en bedoeld voor mensen en kinderen met traumatische ervaringen. Het is gebaseerd op de theorie dat bepaalde gebeurtenissen opgeslagen zijn in relatief geisoleerde gedeeltes in het brein. Het is niet wetenschappelijk vastgesteld hoe oogbewegingen therapeutisch resultaat oplevert, maar metastudies zijn zodanig positief dat de World Health Organization (in 2013) EMDR als een van de twee technieken voor trauma bij kinderen aanbeveelt (naast CGT, cognitieve gedragstherapie).

Mooi voorbeeld…..lees hier

KIES

Kinderen In Echtscheiding Situaties (KIES) is een programma dat kinderen helpt om om te gaan met de ingrijpende gebeurtenis die een echtscheiding voor ze kan zijn. Het kind staat centraal.

Onderzoek naar de effecten van K.I.E.S.

De Axenroos

De Axenroos is afgeleid van de Roos van Leary. Het gaat erom dat kinderen ontdekken, dat je bijvoorbeeld soms als een schildpad kan reageren als je je bang voelt. Je trekt je dan terug. Andere kinderen vertonen bij een bang gevoel het gedrag van een steenbok: ze slaan en schoppen. Soms is het handig om initiatief te tonen, zoals een leeuw dat kan. Op een ander moment kan het gewoon handig zijn om als een kameel maar gewoon te volgen. Kinderen leren door middel van de Axenroos, dat alle gevoelens oké zijn, en dat bepaald gedrag soms handig is, en soms gewoon niet.

MatriXmethode

JIP hanteert ook de MAtriXmethode, een snelle manier om onder andere van je volle hoofd, je nare gevoelens, angsten af te komen.

Klik hier voor meer informatie

Hartcoherentie

Deze methodiek wordt gebruikt om stress te hanteren, je concentratie te verbeteren, met examenstress om te gaan.

Als je na een gesprek besluit door gaan met de stresseraser, dan bestaat de mogelijkheid die te huren voor 5 euro per week.

Klik hier om er meer over te weten te komen

en hier

ook geschikt voor bedrijven

en hier nog een artikel

Alle Sterren van de Hemel

Het spel ‘Alle Sterren van de Hemel’ kan het gezin dat met rouw te maken heeft, verder helpen. Het bevordert de communicatie binnen het gezin.

Helende verhalen

Kinderen kunnen vaak niet goed verwoorden wat hen dwars zit. Ze geven wel regelmatig signalen af; druk gedrag, of juist teruggetrokken, buikpijn, hoofdpijn, bedplassen, faalangst… Een helend verhaal blijkt een kind heel goed te kunnen helpen. De kracht van zo’n verhaal ligt hierin, dat het kind zich identificeert met de hoofdpersoon van het verhaal. Het zal de oplossing, aangeboden in het verhaal toepassen in zijn eigen situatie.

Miranda schreef het volgende voor haar dochtertje, die weken lang met haar hoofd in een emmer sliep sinds ze een keer had overgegeven in bed.

Begeleiding voor o.a. Einsteintjes

Sommige kinderen vinden de wereld knap ingewikkeld. Dan denk je die te begrijpen, is het net weer anders.

Lees meer